MySQL

Geplaatst op: 14-10-2013

MySQL is een opensource managementsysteem. SQL is een taalsoort, welke wordt gebruikt voor de opbouw en het onderhoud van de database van een systeem. De eerste versie van MySQL verscheen in 1995. De eerste versie was vooral een manier om snel verbinding te maken met tabellen.
Voorheen werd het vooral voor internettoepassingen gebruikt zoals fora en gastenboeken, in combinatie met PHP. Nu is het van veel internettoepassingen en standalone software dé basis. Het kan daarom ook wel genoemd worden als het meest populaire databasesysteem.

Software

De software van MySQL bestaat onder andere uit een serverprogramma. Het proces draait op de computer zonder inmenging van de gebruiker. Daarnaast zijn er een aantal cliëntprogramma's waarmee u automatisch met de server communiceert. Het is een populair systeem voor databasemanagement omdat het gegevens gestructureerd opslaat en zo voor veel toepassingen gebruikt kan worden. Alle data in MySQL wordt opgeslagen in tabellen. Dit is een collectie van gerelateerde informatie, het is dus zeer geschikt voor de opslag van gecategoriseerde informatie.

Redenen voor gebruik

MySQL komt zelf met een aantal redenen voor het gebruik van MySQL. De positieve kenmerken van MySQL zijn de goede beschikbaarheid van de server, de goede documentatie, een prima performance en het is gratis. Het fijne is dat MySQL voor zowel kleine als grote toepassingen gebruikt kan worden. De snelheid is erg hoog. Daarnaast biedt MySQL krachtige mechanismen voor het bewaken van de gegevens. Het praktische van dit programma is veranderingen in het ontwerp, automatisch in de database verwerkt worden. Hierdoor ontstaat een groot gebruiksgemak.