Domeinnaam registreren

Geplaatst op: 17-02-2014

De domeinnaam is een belangrijk onderdeel van je website, het wordt vaak ook gezien als visitekaartje van de website. Een domeinnaam kan verschillen in opbouw en er kunnen strategieën op toegepast worden om ervoor te zorgen dat deze beter onthouden of gevonden wordt. Om ervoor te zorgen dat u weet wat een domeinnaam inhoud kunt u er hieronder meer over lezen.

Wat is een domeinnaam?

De domeinnaam is de naam die bovenin de brower wordt ingetypt om de website te bezoeken. Een voorbeeld is bijvoorbeeld www.nulledscripts.nl. De domeinnaam is opgedeeld in 3 gedeelten, gescheiden door een punt. In het eerste gedeelte wordt www. Ingetypt, dit geeft aan dat  er een website bezocht wordt. Het tweede gedeelte is het naamgedeelte (wat ook wel second-level domain wordt genoemd). Dit is het belangrijkste kenmerk voor een website, hier wordt vaak de bedrijfsnaam of het product beschreven. Het derde gedeelte is de Top-level domain, hierin wordt meestal de landcode gebruikt. Voor Nederland is dit bijvoorbeeld .nl.

Domeinnaam strategiën

Om ervoor te zorgen dat de domeinnaam logisch is en goed gevonden wordt kunnen er verschillende strategieën op toegepast worden. Zo kan de bedrijfsnaam worden gebruikt, maar ook de omschrijving van de diensten. Een juiste keuze van de domeinnaam kan sterk meewerken aan de SEO en dus de vindbaarheid van de website verbeteren. Een andere strategie is om verschillende domeinnamen naar je website te laten verwijzen. Zo kun je kiezen voor de bedrijfsnaam als domeinnaam, en daarbij bijvoorbeeld een domeinnaam met de belangrijkste dienst of het belangrijkste product dat je aanbiedt. Zo bereik je je doelgroep waarschijnlijk sneller. Er zijn verschillende manieren om aan een domeinnaam te komen. U kunt een bestaande domeinnaam kopen, u kunt gebruik maken van een domeinnaam verhuur service, of u kunt natuurlijk zelf een nieuwe domeinnaam registreren.

Domeinnaam registreren

Het registreren van een domeinnaam is gemakkelijk en snel gebeurd, het kost enkele euro's per jaar. Domeinnamen kunnen van prijs verschillen door de vraag naar het domein. Als een domeinnaam eenmaal geregistreerd is, kan deze voor een aantal jaar gebruikt worden. Wanneer het domein vervalt krijgt de oud eigenaar als eerst de mogelijkheid om deze opnieuw te registreren. Doet deze dat niet, wordt het domein weer vrijgegeven en kan een derde partij hier beroep op doen. Overigens kunt u er ook voor kiezen voor een campagne website huren, bijvoorbeeld via mr domein.